Johtaja uskaltaa muuttua - LMI Finland blogi

Johtaja uskaltaa muuttua

Liike-elämässä on yksinkertaisesti välttämätöntä, että johtaja osaa ja uskaltaa itse olla se muutos, jonka tuloksissaan haluaa nähdä.

Olen suuresti mieltynyt Mahatma Gandhin ajatukseen ”Ole muutos, jonka haluat maailmassa nähdä”.

Työssäni minulla on etuoikeus luotsata muutoksessaan sellaista yritysjohtoa ja avainhenkilöitä, jotka haluavat uudenlaisia tuloksia; upeita, kehityshaluisia ihmisiä, jotka tavoittelevat parempaa. Kohtaan tietysti myös henkilöitä, jotka eivät usko ihmisen pystyvän muuttumaan; ihmisiä, jotka eivät kykene näkemään toisenkaan muutosta, koska itse jäävät jumiin omaan ajatteluunsa ja haluttomuuteensa muuttua.

Sinä yksin olet vastuussa siitä, mitä sinusta voi tulla

Paul. J. Meyer, LMI:n perustaja

Olen valtavan iloinen ja ylpeä muutoksesta, jonka eräs myyntijohtaja-asiakkaani toteutti itsessään. Myyntitulokset olivat kyllä erinomaisia jo aloittaessamme, mutta perheellisen myyntijohtajan päivät venyivät tavan takaa pitkiksi. Tämä sai esimiehen huolestumaan osaavan avainhenkilön väsymisen mahdollisuudesta. Lähdimme siis etsimään muutoksia, joilla mahdollistaa tulostason kasvattaminen ajankäyttöä järkeistäen ja voimavaroja vahvistaen. Muutoksen avaimiksi tämä myyntijohtaja löysi erityisesti kolme uutta käytäntöä: 1) kahdesta kolmeen selkeää prioriteettia jokaiseen työpäivään ja niissä pitäytyminen 2) jatkuva aktiivinen fokus delegointiin eli oman työn kohtuullistaminen ja alaisten osaamisen kasvattamien delegoimalla 3) oman sisäisen viestinnän napakoittaminen mukaan lukien sisäisiin kokouksiin käytetyn ajan aktiivinen lyhentäminen. Puheliaalle ja sosiaaliselle ihmiselle tämä oli todellinen haaste, mutta harjoitus teki mestarin. Työaika lyheni, myyntitulosten taso säilyi, resurssia vapautui tason nostoon ja aikaa perheelle, ystäville ja kitaralle alkoi jälleen löytyä, vahvistuipa pitkä parisuhdekin entisestään. Myyntijohtaja muuttui, ja maailma ympärillä vastasi muutokseen.

Yksilön johtajuus kasvaa sisältä käsin

– Paul J. Meyer

Eräs paikallinen asiakasyritykseni on tänä vuonna listattu Suomen sadan nopeimmin kasvavan yrityksen joukkoon. Yrityksen liiketoimintajohtaja kantaa operatiivisen vastuun yrityksen kasvusta aina myynnistä henkilöstön ja valmistuksen johtamiseen. Olen saanut seurata tämän liiketoimintajohtajan kasvua johtajana jo usean vuoden ajan. Nykyään tavatessamme hän ei lakkaa kiittämästä LMI:n Oman Minän Johtaminen® -valmennusohjelman merkitystä henkilökohtaiselle kasvulleen johtajana ja tekijänä. Rohkeasta johtajasta voi kasvaa vielä rohkeampi. Silloin osaaminen todella pääsee esiin – ja liiketoiminta nousee oikealle kulmakertoimelleen. Uskoakseni kyseinen liiketoimintajohtaja ehtii lähiaikoina tehdä lyhyen videon, jossa itse avaa kokemuksiaan.

Minun valintani on uskoa, että voin saada aikaan mitä vain

– Paul J. Meyer

Viikko sitten minulla oli myös ilo tutustua kollegani Kaija Heittolan valmentaman vuoden asiakkaamme Team Trade Oy:n voimakaksikkoon. Tekijät Tarja Keen ja Tiina Kapela halusivat muuttaa tilanteen, jossa olivat keväällä 2020. Heillä oli vahva halu muuttaa se, millaisena maailma ja yritysjohtajan arki heille silloin näyttäytyi. Tarja ja Tiina ottivat LMI:n kumppanikseen ja aloittivat muutoksen itsestään käsin. Koronakevään lockdown-tilan alkumetreillä syntyi uusi yritys, joka toi näille kahdelle tekijänaiselle yhdeksässä kuukaudessa 1.8 miljoonan euron liikevaihdon ja yli 26%:n liikevoiton. Yksityiskohtia lähtötilanteesta ja haasteista kuulleena voin todeta, että moni mestari olisi heittänyt hanskat tiskiin jo lähtöruudussa. Tarjan ja Tiinan video jo löytyykin verkkosivuiltamme ( https://www.lmi.fi/referenssit/ ).

Älä pelkää tai vastusta muutosta – viljele sitä

– Paul J. Meyer

Siinäpä elämän mittainen ja maailman kokoinen haaste meille jokaiselle: muutos avautuu mahdollisuutena vain niille, jotka ovat itse valmiita muuttumaan. Liike-elämässä on yksinkertaisesti välttämätöntä, että johtaja osaa ja uskaltaa itse olla se muutos, jonka tuloksissaan haluaa nähdä.

Heli Enblom
Kirjoittaja on LMI johtajuuskehittäjä

Lisää samasta aiheesta