Intuitiivinen ja faktakeskeisesti ajatteleva johtaja on punainen

LMI Finlandin blogisarja Extended Disc -analyysin johtajien pääväreistä aloittaa punainen. Kuinkas muutenkaan.

”Aikasi on rajoitettu, joten älä haaskaa sitä elämällä muiden elämää. Älä jää jonkin opinkappaleen uhriksi – eli elä toisten ajattelun  mukaisesti. Älä anna toisten mielipiteiden hukuttaa omaa sisäistä ääntäsi. Ja mikä tärkeintä, rohkene seurata sydäntäsi ja intuitiotasi. He jotenkin jo tietävät, miksi todella haluat tulla. Kaikki muu on toissijaista.”
Steve Jobs

Minä punaisena

Sain muutama vuosi sitten kollegoiltani sanoja, jotka kuvasivat positiivisia ominaisuuksiani. ”Oman tiensä kulkija” osui ja upposi erittäin hyvin. Vuosia sitten huoneentaulussani luki: Jos sinulla ei ole mitään tekemistä, älä tee sitä täälläkään! Se toimi erittäin hyvin niiden ihmisten kanssa, jotka tuhlasivat aikaani tärkeämmiltä asioiltani.

Punaisia ihmisiä on suomen aikuisväestöstä 11 %; eli punainen on väreistä harvinaisin. Punaiseen väriin yhdistetään adjektiiveja:

  • päättäväinen
  • luja
  • voimakastahtoinen
  • hallitseva
  • kilpailullinen
  • itsenäinen
  • vaativa
  • suorasanainen
  • itsevarma
  • käytännöllinen

Käyttämättä nyt sen enempää aikaa punainen värin yleisten piirteiden ruotimiseen, totean Disc profiilin toimivan parhaiten oman toiminnan kehittämisen työkaluna ja auttaa oman toiminnan suhteuttamisessa toisten ihmisten toimintaan.

Punainen on profiilissani (DSC) hallitseva väri, mutta en ole punainen ääripäästä. Omasta lähipiiristäni löytyy huomattavasti punaisempiakin ihmisiä. Vihreä väri tuo mukanaan diplomatiaa ja harkitsevuutta; sininen väri pedanttiutta ja etäisyyttä. Punainen väri näkyy toiminnassani vahvana strategisena ajatteluna ja pyrkimyksenä kehittää ja uudistaa toimintaa. Katseeni on vahvasti tulevaisuudessa, menneisyyden ruotiminen ei ole minun juttu.

Huomaan nopeasti asioiden epäkohdat, ja varjopuolena sanon ne joskus liiankin suoraan töksäyttäen. Pitkällisiin teorioihin minulla ei ole aikaa. Tiedän itse parhaiten, mitä tietoa tarvitsen, ja haluan nähdä nopeasti tuloksia. Intuitiivisuus tuo mukanaan nopeita päätöksiä; silloin, kun asia on mielestäni merkityksellinen. Sitä päätöstä toisten on haasteellista kääntää.

Punaisille usein tyypillinen kilpailuhenkisyys kohdistuu lähinnä itseeni – en päästä itseäni helpolla, haasteet on tehty ratkaistavaksi. Samalla asetan korkean vaatimustason myös muille. Kauaa en odota. Jos mitään ei tapahdu, teen sen itse. Itsenäisyys on vapautta tehdä omia valintoja. Toisten tekemät päätökset, minulle merkittävistä asioista kuulematta minua, tai toisten päätösten odottelu turhauttaa.

Mene suoraan asiaan – pliis!

Hermanni Niskanen
LMI johtajuuskehittäjä

Lue lisää LMI johtajuusanalyysistä

Lue koko juttusarja Extended Disc -analyysin johtajien pääväreistä:

Relaterade artiklar