Jaettu johtajuus tuo tuloksia

LMI Finlandin blogisarja Extended Disc -analyysin johtajien pääväreistä jatkaa vihreä. Suomi on metsälainen, vihreä.

Ajattele, kuinka tehokas on yritys, jossa jokainen henkilö toimii intohimoisesti ja uskollisesti yrityksen puolesta, luottaa siihen varauksetta ja on täydellisen sitoutunut tavoitteiden saavuttamiselle. Ajattele.

Tehokas yritys on kannattava. Vertailemalla eri yritysten tuloslaskelmia tämä on helposti osoitettavissa. Eräässä tapauksessa samalla toimialalla toimivien yritysten henkilöstökustannusten osuus liikevaihdosta oli 36 % ja toisessa 28 %. Käyttökate eli kannattavuus jäi ensimmäisessä lähelle nollaa ja toisessa se oli 8 %. Henkilöstön ammattitaito molemmissa yrityksissä oli hyvä. Tärkein ero syntyi siitä, miten yritystä johdetaan ja millainen on henkilöstön asenne ja ilmapiiri.

Kummassa yrityksessä ilmapiiri on parempi ja millainen on johtaja, joka saa tämän aikaan?
Jaettu johtajuus on ehdottomasti kaikille sopiva menetelmä, mutta vihreälle johtajalle tämä on luontainen tapa toimia.

Vihreä johtaja on rauhallinen ja kuuntelee

Hän on parhaillaan kahdenkeskisissä tilanteissa, jossa voi rakentaa luottamusta.  Asiakkaisiin hän haluaa muodostaa myönteisen, pitkäaikaisen suhteen ja pitää sitä yllä. Hän suosii vakautta ja turvallisuutta. Päätöksenteossa toteutuu harkinta, kun hän pohtii asioiden vaikusta muihin ihmisiin. Hän haluaa olla rehellinen eikä halua pettää muita ihmisiä. Vastaavasti hän odottaa samaa myös muilta ihmisiltä itseään kohtaan.  Hän on parhaimmillaan, kun työskennellään pitkän aikavälin tavoitteissa.  Hänen suosikkikysymyksensä on: Miten aiomme tehdä tämän yhdessä?

Jokaisella johtajalla on vahvuudet ja heikkoudet.  Hän saattaa olla altis varovaisuuteen ja hitaalle päätöksenteolle, koska harkitsee päätösten vaikutusta. Hän etsii muiden ihmisen tukea, kokemuksia ja tietoja, jotta voisi tehdä parhaan päätöksen.  Hän voi olla taipuvainen olemaan liian kohtelias ja halukas auttamaan sanomalla kyllä muiden tarpeisiin. Antamalla muiden päättää, kyseenalaistuuko hänen johtajuus?

Vahva itseluottamus onkin ehdoton edellytys vihreän johtajan menestymiselle. Kun hän luottaa itseensä, hänellä on vahva usko siihen mitä tekee. Arvostamalla itseään muutkin arvostavat häntä.

Tehokkaassa yrityksessä valtuuksien jakaminen on tärkeä osa todellista johtajuutta ja vaikutusvaltaa. Sen avulla johtaja saa tuloksia ja kehitystä, koska hän saa muut ihmiset omistautumaan ja sitoutumaan työhönsä entistä paremmin.

Olen valmentajana pääväriltäni vihreä, mukana sinistä ja keltaista

Omassa disc analyysissäni vahvin värini on vihreä, mukana sinistä ja keltaista. Haluan kuunnella ja annan asiakkaan itse päättää omista tavoitteistaan ja toimenpiteistä. Olen rauhallinen ja vakaa, vaikka asiakas olisi stressaantunut tai tunteet ovat pinnalla. En haasta, mutta vaadin, että tehtävät suoritetaan loogisesti ja huolellisesti. Kun asiakas sitoutuu omiin tavoitteisiinsa, valmennuskin tuottaa tulosta. Sparraajana olen avoin, sosiaalinen ja energinen.

Pekko Häkli
LMI johtajuuskehittäjä

Lue lisää LMI johtajuusanalyysistä

Lue koko juttusarja Extended Disc -analyysin johtajien pääväreistä:

 

Relaterade artiklar