Johtaja, haluatko johtaa itsesi paremmaksi johtajaksi.

Johtaja, haluatko johtaa itsesi paremmaksi johtajaksi

Jokainen johtaja voi kehittyä paremmaksi johtajaksi juuri sen hetkisestä omasta tilanteestaan, olipa hän huono, keskinkertainen, hyvä tai loistava johtaja. Perustaksi tarvitaan aito oma halu kehittyä johtajana. Parhaimmillaan johtajana kehittyminen on elinikäinen prosessi.

Maailmassa ei ole kahta samanlaista johtajaa, joten jokaisen johtajan kehityspolku on erilainen. Siispä kannattaa ottaa ohjat omiin käsiin eli johtaa itse itseä paremmaksi johtajaksi. Kuinka se onnistuu?

Seuraavana on käytännössä hyväksi ja toimivaksi todetun kuuden osa-alueen prosessin tiivis esitys:

Ota henkilökohtainen vastuu

Ota henkilökohtainen vastuu johtajana kehittymisestä. Vastuuta ei saa jättää ulkopuolisten käsiin eikä olosuhteiden armoille.

Sinulla on valinnanvapaus, tee päätös kehittyä johtajana.

Täsmennä ajatuksesi – aseta kehittymispäämäärät

Mieti ja arvioi mikä on tilanteesi johtajana juuri nyt eli tee huolellinen itsearvio. Kysy näkemyksiä ja arvioita myös muilta. Käytä apuna mahdollisia sinusta tehtyjä arvioita, henkilöstökyselyitä, kehityskeskusteluita, ym. Ensin sinun tulee tietää selkeästi missä olet juuri nyt ennen kuin voit suunnitella minne olet menossa ja miten. Tee sen jälkeen avoimin mielin ja kritiikittä johtajana kehittymisen toivelista.

Pidä toivelista mielessä ja aseta itsellesi tarkat päämäärät johtajana kehittymiseen. Arvioi kehittymispäämäärien tärkeys ja kirjoita ne tärkeysjärjestyksessä muistiin

Tee suunnitelma

Ota johtajana kehittymisen päämäärät työnalle tärkeysjärjestyksessä. Tee työnalla olevasta päämäärästä kirjallinen suunnitelma. Kirjaa suunnitelmaan kaikki tehtävät ja toimenpiteet, jotka suorittamalla pääset asettamaasi päämäärään. Määrittele työnalla olevalle kehittymispäämäärälle määräaika ja kirjaa suunnitelmaan myös jokaiselle tehtävälle ja toimenpiteelle määräaika.

Toteuta suunnitelmaa eli tee suunnitelmaan kirjattuja tehtäviä ja toimenpiteitä määräaikojen puitteissa. Seuraa suunnitelman toteutumista ja kuittaa toteutetut tehtävät ja toimenpiteet suunnitelmaan tehdyiksi.

Herätä palava halusi

Herätä palava halusi toteuttaa työnalla oleva johtajana kehittymisen päämäärä. Palavan halun herättämisessä auttaa, kun visualisoit kehittymispäämäärän saavuttamisen hyödyt ja palkinnot.

Visualisoi oma tulevaisuutesi etukäteen päämääräsi jo saavuttaneena.

Toimi positiivisin odotuksin

Usko vahvasti heti alussa, että pääset asetettuun johtajana kehittymisen päämäärään. Tarvitset itseluottamusta ja aitoa ja vilpitöntä uskoa omiin nykyisiin ja tuleviin kykyihisi ja taitoihisi.

Aito positiivinen tulevaisuuden usko kantaa pitkälle, erityisesti haasteellisina ja vaikeina aikoina.

Ole päättäväinen

Sitoudu työnalla olevan päämäärän saavuttamiseen, omistaudu johtajana kehittymiseen. Päämäärän saavuttamisessa tarvitaan luonteen lujuutta ja henkistä sitkeyttä. Pitkäntähtäimen päämäärissä tarvitaan kärsivällisyyttä ja tyydytyksen/palkintojen saamisen lykkäystä kauemmas tulevaisuuteen.

Kaiken lähtökohta on, että noudatat päättäväisesti tekemääsi suunnitelmaa.

Hannu Paasovaara
LMI johtajuuskehittäjä

Onko nyt juuri oikea aika kehtittämiseen?   Lue  LMI The Total Leader® -konseptista »
Haluatko lisätietoja tai ulkopuolista tukea johtajana kehittymiseen, ota yhteys meihin.

Relaterade artiklar