Kotitoimistolla koronaa paossa

Kuinka korkea on koronatartunnan saamisen riski? Mitkä ovat taloudelliset vaikutukset isossa kuvassa ja yksittäiselle yritykselle? Kuinka hyvin yksittäinen ihminen kotitoimistollaan johtaa tuottavuuttaan?

Elämme Suomessa päiviä, joina yritys tai organisaatio toisensa jälkeen kieltää matkustamisen, suosii etätyötä, välttää kättelyä ja korostaa perushygieniasta huolehtimista. Näillä keinoin pyrimme hidastamaan globaalin koronapandemian etenemistä ja paikallista vahvistumista. Näin toki tekee myös edustamani LMI Finland.

Huolta viruksen vaikutuksista voi tarkastella monesta näkökulmasta ja monella tasolla. Kuinka korkea on tartunnan saamisen riski? Mitkä ovat taloudelliset vaikutukset isossa kuvassa ja yksittäiselle yritykselle? Kuinka hyvin yksittäinen ihminen siellä kotitoimistollaan johtaa omaa tuottavuuttaan?

Kuinka korkea on tartunnan saamisen riski?

Media ei juurikaan nosta esiin sitä suhteellista faktaa, että esim. Etelä-Koreassa – jossa uudet tartunnat ovat jo kääntyneet laskusuuntaan viimeisen viikon sisällä kahden viikon nousun jälkeen – sairastuneita on väestöstä todennettu 1,5 henkilöä 10 000:ä kohden. Italiassa luku on 2 henkilöä 10 000:ä kohden, joskin tartunnat näyttävät edelleen olevan nousussa. On hyvä huomata, että Etelä-Korean ja Italian epidemiat käynnistyivät hyvinkin samanaikaisesti.

En väitä, ettei ole syytä huoleen, mutta faktat ovat tällaiset.

Liittokansleri Merkel puhuu asiantuntija-arvioista, joiden mukaan jopa 70% saksalaisista voi saada tartunnan. Millä aikajänteellä, sitä hän ei kertonut. Tarkoitus oli varmasti soittaa hälytyskelloja, jotta ihmiset itse haluavat toimia omaksi ja läheistensä hyväksi viisaalla tavalla. Hyvä näin.

Mitkä ovat taloudelliset vaikutukset isossa kuvassa ja yksittäiselle yritykselle?

”Talous” on yksi niistä ihmisen mielikuvituksen tuotteista, jotka nousevat ja laskevat uskon ja toimeliaisuuden varassa. Poliittisilla päätöksillä vaikutetaan uskon tasoon ja toimeliaisuuden mahdollisuuksiin. Tässä kohtaa yksilön tulee olla varuillaan, ettei itse sotkeudu näihin käsitteisiin: menikö minulta vain usko toimeliaisuuteni mahdollisuuksiin vai vaikuttaako päätös oikeasti minun ja yritykseni toimintamahdollisuuksiin? Sen ääreen kannattaa pysähtyä: sitten uudesta kulmasta toimeen vaan!

(Uutta kulmaa voi hakea vaikka LMI:n johtajuuskehittäjän kanssa – tuleen ei ainakaan kannata jäädä toimettomana makoilemaan.)

Niin kauan kuin sähköä on tarjolla ja hyödykkeet liikkuvat, löytyy toimintamahdollisuuksia globaalissakin markkinahimmelissä.

Toisaalta: mitä voimme tästä oppia? Mistä ulkoisesta voimasta yksityinen yritys nyt huomaa olevansa liian riippuvainen? Siitä kulmasta sisään ja eteenpäin. Kenties lokalisointikin nousee taas arvossaan tämän pandemiaharjoituksen myötä.

Myönnän, että itsekin hätkähdin, kun tässä yritykseni tilinpäätöskuussa koronavirus vei yhtäkkiä koko tulosriville laskemani plussan muutamassa päivässä. Onneksi minun tarvitsee vain säätää tuloslaskema uudelleen, mutta jokin toinen yritys voisi oikeasti olla liemessä. Toivoakseni maamme yritykset eivät ihan vain paniikkimoodiin poteroituessaan aiheuta toinen toisilleen tarpeetonta taloudellista harmia. Yksittäisten yritysten puroista talouden virtaus kasvaa tai heikkenee.

Tarkkana siis paniikkimoodin ja sen kerrannaisvaikutusten kanssa.

Tuottavuutta kotitoimistolla?

Olen asiakkaitteni paineesta (tai kohteliaisuuttani) työskennellyt jo tämän viikon kotitoimistollani koronaa paossa. Yrittäjänä ja johtajuuden kehittämisen ammattilaisena minun on pakko olla hyvä oman tuottavuuteni johtamisessa. Silti se on kaikkea muuta kuin helppoa ja siinä on loputtomasti parantamisen varaa.

On elintärkeää yritysten tuottavuudelle, että ”koronapakolaiset” kotitoimistolla osaavat johtaa itseään ja tuottavuuttaan. Tinkimättä. Muuten tulee itseaiheutettua vahinkoa.

Esimiehelle tai johtajalle haaste on vähintään kaksinkertainen: pitää osata johtaa sekä itseään että hajautettua työtä. Muuten tulee taas vahinkoa – kertautuvaa vahinkoa, joka näkyy viimeisellä rivillä.

Helmikuisessa LMI Finlandin johtajuuskehityksen seminaarissa kävimme läpi Iris Humalan (DI, KTT, VM ja FT) alustamana hajautetun työn johtamisen haaste- ja ratkaisukenttää – Iris nimittäin teki toisen tohtorinväitöskirjansa aiheesta pari vuotta sitten. Huomasimme, että kaikki eväät hajautetun työn johtamisen ja tuottavuuden tason nostoon löytyvät LMI:n johtajuusvalmennuksista.

Olisiko nyt aika kehittyä itsensä ja hajautetun työn johtamisessa poteroitumisen sijaan? Jos asian kanssa on jo myöhässä, kannattaako vielä viivytellä?

Heli Engblom
LMI johtajuuskehittäjä

Lue lisää LMI :n The Total Leader® -konseptista »
Kaikki tarjoamamme palvelut voidaan toteuttaa myös osittain tai kokonaan etänä!

 

Relaterade artiklar