Levollisuus on tehokkuuden syntypaikka

Kuuntelin kerran kirjailija, psykoterapeutti Tommi Hellsteniä, joka puhui työstä, tiimeistä ja tehokuudesta. Tiimeissä, jotka pystyvät aitoon yhteistyöhön ja turvallisuuteen, työviihtyvyys paranee. Sen mukana myös tuloksellisuus paranee, kun ihminen tekee vähemmän, mutta saa enemmän aikaan. Työntekijä on tehokas, mutta levollinen.

”Levollisuus onkin tehokkuuden syntypaikka.” Tätä ajatusta olen usein pohtinut monen valmennettavan kanssa. Seuraavassa on muutamia askeleita, joita olemme löytäneet tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Ensimmäinen askel: Tiedä minne olet menossa

Sinun on tiedettävä, mihin olet menossa ja miksi. Kun oma visio, missio ja arvot sekä elämän ja työn suuntaviivat on määritelty, voi oman ajankäytön valjastaa palvelemaan itselle arvokkaiden tavoitteiden saavuttamista. Hallitun ajankäytön tärkein apuväline omassa elämässä ja työssäsi on kompassi, ei kello eikä kalenteri. Kun tunnistat, mikä on seuraava rastisi, pysyt suunnassa etkä ”hötkyile”.

Toinen askel: Selvitä mitä sinulta odotetaan

Selvitä, mitkä ovat toimenkuvasi sisältö, siihen kuuluvat vastuut, keskeiset tavoitteet ja mitä sinulta työssäsi odotetaan. Ja mitä sinä odotat itseltäsi. Varaa säännöllisesti häiriöistä vapaata aikaa näiden tavoitteiden ja töiden suunnitteluun. Priorisoi mitä teet ja milloin. Toteuta asiat kurinalaisesti.

Kolmas askel: Keskity siihen mitä teet

Älä hajota huomiotasi eri suuntiin, vaan keskity meneillään olevaan tehtävään tai asiaan. Karsi multitasking minimiin, koska se rasittaa mieltäsi, lisää levottomuutta ja vähentää tutkimusten mukaan työsi tehokkuutta jopa 40 %.

Neljäs askel: Opi sanomaan ei

Priorisoidessasi opi sanomaan rohkeasti kultainen sana ”ei”. Sano se niille asioille, jotka eivät tue elämäsi ja työsi arvokkaiden tavoitteiden saavuttamista. Vaadi terveellä tavalla itsekkääsi, että myös muut työssäsi sekä lähipiirissäsi ottavat vastuun omasta ajankäytöstään. Älä anna muiden johtaa itseäsi.

Viiden askel: Pidä elämäsi tasapainossa

Tee arvojesi mukaisia valintoja oman elämäsi tasapainon ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Varaa riittävästi aikaa lepoon, tärkeiden ihmissuhteiden hoitamiseen ja työstä irtautumiseen fyysisesti sekä henkisesti. Sulje työhön liittyvät häiriötekijät (esim. tekstiviestit, sähköpostit) pois mahdollisimman usein vapaa-aikanasi ja keskity olemaan läsnä läheistesi, ystävien tai harrastusten parissa.

Kuudes askel: Ole armollinen itsellesi

Kaikki ihmiset ovat vajavaisia eikä kukaan ole täydellinen. Hyväksy, että asioita on koko ajan kesken eikä kaikkea saa valmiiksi.  Anna itsellesi lupa olla joskus myös ”heikko” tai aikaan saamaton. Pyri eroon jatkuvasta suorittamisesta ja tyytymättömyydestä itseesi. Keskity onnistumisiin ja muista, että mokat ja ns. ”epäonnistumiset” ovat vain mahdollisuuksia oppia uutta ja tehdä asioita paremmin.

Levollisuuden löytäminen on matka itseemme. Monet valmennettavistani ovat sen kanssasi tehneet ja pitäneet levollisuutta jopa kaikkein tärkeimpänä saavutuksenaan. Tämä matka kannattaa siis aloittaa!

Matti Rytkönen
LMI Johtajuuskehittäjä

 

Relaterade artiklar