Musta apina ja valkoinen apina

Onni ja onnellisuus voidaan määritellä hyvin monella tavalla. Riippumatta siitä kuinka määrittelemme onnen jokaisella on kokemuksia ja käsitys siitä mitä onni ja onnellisuus tarkoittavat. Jokainen voi vaikuttaa hämmästyttävän paljon omilla teoillaan ja asenteillaan oman onnellisuutensa kokemiseen.

Kaksi apinaa

Oletko kuullut kahdesta apinasta, jotka istuvat olkapäilläsi? Toinen on musta ja toinen valkoinen. Musta apina on se, joka kuiskii korvaasi kaikkea mitä et osaa, mitä et tiedä, mitä kaikkea olet tehnyt väärin, millaisia hyviä ominaisuuksia sinulta puuttuu. Valkoinen apina kuiskii puolestaan kaikkea hyvää sinusta: olet mukava, ystävällinen, älykäs, taitava.

Tämä tarina tuli mieleeni, kun puhuimme erään valmennettavani kanssa perfektionismista. Hän kuvaili erittäin hyvin mustan apinan kuiskailua korvissaan, varsinkin iltaisin nukkumaan mennessä apina muistuttaa häntä kaikista päivän ikävistä asioista ja kertoo aamun unettomina tunteina kaikista tulevista asioista jotka todennäköisesti epäonnistuvat.

Perfektionismi  ja asenne

Petri Hiissa (Täydellinen kirja 2018) kuvaa tätä sanomalla, että perfektionisti märehtii menneitä ja murehtii tulevia kykenemättä elämään nykyhetkessä. Tässä hetkessä eläminen on kuitenkin yksi onnellisuuden peruspilareita.

Asiat, joille ei mahda mitään, eivät ole murehtimisen arvoisia, voimme muuttaa ainoastaan omaa suhtautumistamme niihin. Sain juhannusaattona, kesän ainoana kylmänä ja sateisena päivänä, videon pienestä lapsenlapsestani, joka nautti kuralätäköstä täysin rinnoin hyvässä sadevaatetuksessa. Hänen mielestään säässä ei varmasti ollut valittamista, hän otti irti kaiken riemun mikä vallitsevista olosuhteista oli otettavissa.  Tämä taito auttaa kaikkia onnellisuuden kokemiseen tässä hetkessä. Kaikki riippuu asenteesta, onnikin. Voin hyvin kuvitella onnen tunteen pienen pojan mielessä kuran roiskuessa.

Jos ajattelemme päivää tai pidempääkin ajanjaksoa isona ympyränä siihen mahtuu varmasti monia asioita jotka olisivat voineet mennä paremmin. On sinun omalla vastuullasi kumman apinan kuiskintaa silloin kuuntelet. Kuunteletko valkoista apinaa, joka kertoo, että kaikesta huolimatta olet hyvä ja opit tästä tapahtumasta vai mustaa apinaa, joka paisuttaa asian kohtuuttomiin mittasuhteisiin koko ympyrän mittakaavassa. Etenkin perfektionistit märehtivät näin menneitä ja paisuttavat huonoksi kokemiaan asioita, ainahan olisi pitänyt ja voinut tehdä jonkin asia paremmin, ellei itse niin ainakin joku muu läheinen tai työkaveri.

Onnellisuus

Onnellisuutta voi opetella esimerkiksi miettimällä joka ilta muutaman asian, jotka onnistuivat tänään hyvin. Kun kerrytät tätä onnistumisen satoa koko vuoden huomaat kuinka paljon se auttaa sinua näkemään elämäsi ja saavutuksesi positiivisena ja kutistaa ikävät asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Päätä siis tänään illalla kuunnella valkoista apinaasi ja nukahda sen kuiskailuun.

Marja Konkka
LMI johtajuuskehittäjä

Relaterade artiklar