Ennakoimalla näitä tilanteita alamme usein tiedostamattakin tehdä valintoja, jotka estävät meitä ajautumasta näihin esteisiin. Ja jos käy niin, että ennalta aavistettu este tulee vastaan, meillä on valmiina suunnitelma tilanteesta selviämiseksi ja pääsemme taas nopeammin eteenpäin, jatkamaan normaalitoimintaa kohti tärkeitä päämääriä.
Ennakointi on valtavaa viisautta
Se antaa rohkeutta toteuttaa suunnitelmia kohti tavoitteita. Se auttaa näkemään selkeästi polun, jota kulkemalla päämäärät saavutetaan. Niin kuin alppihiihtäjä ennen lähtöä visualisoi mielessään ja koko kehollaan koko radan kaikkine käännöksineen ja korkeuseroineen, niin kenen tahansa mihin tahansa hankkeeseen ryhtyvän tulisi nähdä edessään koko polku kivineen ja kantoineen ja valmistautua nostamaan jalkojaan vähän korkeammalle niiden kohdalla. Silloin niidenkin töyssyjen kohdalla, joita ei etukäteen huomannut, polvi joustaa ja tasapaino säilyy, vauhti tuskin edes hiljenee. Koska etukäteen on selvää, mitä silloin tehdään.
Kun etukäteen hahmottaa haasteen suuruuden, on helppo valmistautua siihen riittävällä määrällä energiaa. Valmistaudut eri tavalla nostamaan täynnä vettä olevaa ämpäriä kuin tyhjää. Selviät helposti molemmista, kunhan vaan tiedät, mihin olet ryhtymässä. Samalla tavalla pitää energiaa varata enemmän suurempaa henkistä ponnistusta ja pitkäjänteisyyttä vaativaan tehtävään kuin yksinkertaiseen rutiinitehtävään. Se tapahtuu automaattisesti, jos vain pystyy hahmottamaan tehtävän vaativuuden etukäteen mielessään.
Reaktiosi on oma valintasi
Ja sitten tulee vastaan jotain yllättävää. Ennalta-arvaamatonta. Jotain, mikä kuohahduttaa tunteet pintaan. Saa tuntemaan ehkä suuttumusta, pelkoa tai jotain muuta epämiellyttävää. Jatkon kannalta aivan ratkaisevaa on, miten silloin reagoit. Annatko tunteen viedä mukanaan ja toimit sen määräämällä tavalla päästäen suustasi ehkä harkitsemattomia sanoja, tehden hätäisiä johtopäätöksiä ja ryhtymällä raivokkaisiin toimenpiteisiin, joita saatat hetken päästä joutua katumaan? Vai pystytkö tunnistamaan epämiellyttävän tunteen ennen kuin se aiheuttaa harkitsemattomia reaktioita ja tekemään tietoisesti viisaan valinnan seuraavasta siirrostasi.
Voimme oikeasti itse valita, miten reagoimme vastaan tuleviin tilanteisiin. Näitä valintoja teemme jatkuvasti, useita kertoja päivässä. Ja juuri nämä valinnat määräävät oman tulevaisuutemme suunnan. Tulevaisuuttamme eivät luo itse tilanteet vaan oma reaktiomme niihin. Mitä paremmin opimme tuntemaan omat tapamme reagoida, sitä paremmin osaamme varautua myös tilanteisiin, joissa saattaisimme tehdä väärän tai ainakin huonon valinnan reagointitapamme suhteen.
Se, miten johtaja reagoi vastaan tuleviin tilanteisiin, määrää organisaation tulevaisuuden
Johtaja johtaa ennen muuta esimerkillään, oli se sitten hänen tarkoituksensa tai ei. Se, miten johtaja reagoi vastaan tuleviin tilanteisiin, määrää koko organisaation tulevaisuuden. Henkilöstö seuraa johtajaa, oli hänen tapansa reagoida tilanteisiin sitten impulsiivisen poukkoileva tai rauhallisen määrätietoinen ja hötkyilemätön. Ja koko organisaatio toimii usein johtajan viitoittaman esimerkin mukaisesti myös yhtä tempoilevasti ja nopeasti esiin tuleviin tilanteisiin reagoiden – tai sitten strategisen päämääräsuuntautuneesti kiertäen sujuvasti vastaantulevat karikot. Johtajan on tärkeää tuntea itsensä ja oma toimintatapansa sekä ymmärtää oman toimintansa vaikutus ympärillä oleviin muihin ihmisiin.
Toimintatavat ovat tapoja – ja tapoja voi muuttaa opettelemalla uusia parempia. Kunhan ensin saavuttaa tietoisuuden omista tämänhetkisistä tavoistaan ja asenteistaan.
Yksinkertaisesti sanoen, tulos on parempi, jos johtaja on hyvä johtaja
Minulta on kysytty, mitä hyötyä siitä sitten on, jos johtaja kehittää itseään. Miksi siihen kannattaisi panostaa? Yksinkertaisesti sanoen, tulos on kaikin tavoin parempi, jos johtaja on hyvä johtaja, joka käyttäytyy harkiten ja esimerkillisesti, kannustaen muita ja antaen heille tarvittaessa tukensa, mutta väistyen taka-alalle sitä mukaa, kun avainhenkilön osaaminen ja rohkeus riittävät ottamaan suurempaa vastuuta. Johtaja näyttää esimerkillään mallia toimintatavasta, jota hän odottaa muilta. Pelkkä sanominen ei riitä.
Esimerkillinen johtaja saa aikaan hyvää tulosta. Hän saa koko henkilöstön antamaan parastaan ja ottamaan vastuuta yrityksen menestyksestä. Silloin tulokset paranevat myös taloudellisesti. Siksi johtajuuden kehittämiseen kannattaa panostaa. Se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.
Hanna Tuominen
LMI johtajuuskehittäjä