Työyhteisö hyvässä kierteessä

Valmentajatyöni vie minut välillä todella syville vesille miettimään, missä lopulta piilee työyhteisön myönteisen kierteen lähde. Uskoni siihen, että yksilön, työyhteisön ja yrityksen hyvinvointi ja onnistumiset ovat vahvassa linkissä keskenään, on horjumaton.

Jokainen työyhteisö on vuorovaikutuksessaan helkkarinmoinen härdelli

Työyhteisön suurin haaste taitaa olla yksilö. Yksilö, joka kävelee ovesta sisään tuoden oman pakettinsa asenteita, tapoja, osaamista, taitoja, kykyjä, arvoja ja arvostuksia, elämänkokemusta, elämäntilannetta, terveydentilaa, kiinnostuksen kohteita ja odotuksia –  maustettuna päivän ja hetken tunnetilalla. Jokainen yksilö kantaa sisään oman pakettinsa. Sitten alkaa vuorovaikutus.

Lähtökohtaisesti jokainen työyhteisö on vuorovaikutuksessaan helkkarinmoinen härdelli. On jo upeaa johtamista ja organisointia, jos helkkarinmoisen härdellin tuotos on pääsääntöisesti muuta kuin hemmetinmoinen sattuma. Jos tuotos kuitenkin on vahvasti riippuvainen jatkuvasta yksilöiden ulkoisesta suorituksen johtamisesta ja organisoinnista, on se kovin, kovin haavoittuvainen. Annetaanko siis johtamisvastuu yksilöille itselleen? Mitä sitten tapahtuu? Kuka sitten oikeasti johtaa ja miten? Syntyykö ihan hirvittävä härdelli? Tuleeko haluttua tulosta?

Kukaan ei voi antaa automaattivastausta siihen, kuinka tuossa käy. Vastaus pitää löytää yrityksen ja organisaation sisältä: on löydettävä tästä nimenomaisesta organisaatiosta se langanpää, josta lähtee avautumaan itsensä johtamisen myönteinen kierre. Esimerkiksi organisaatioiden tyytyväisyyskyselyt voivat antaa viitteitä, mutta nekään eivät oikeasti anna vastauksia. Ensin pitää löytää todellinen tahtotila, sitten riittävän oikeat kysymykset ja avainhenkilö(t) laittamaan itsensä likoon tahtotilan puolesta. Vain tekemällä löytyvät oikeat vastaukset.

Mitä tekemistä tällä sitten on yksilön, työyhteisön ja yrityksen hyvinvoinnin kanssa? Huonosti hoidettuna ei yhtään mitään – tai paljonkin, jos ymmärrämme työyhteisön hyvän kierteen perustan ja rakennamme sille.

Työyhteisön myönteinen kierre

Nyt seuraa pohdinnan syviltä vesiltä syntynyt väitteeni: työyhteisön myönteinen kierre  syntyy ”kolmiossa”, jossa yksilö kokee arvostusta, luottamusta ja halua ottaa vastuuta. Jos ajatus meni ohi, lue uudelleen.

Mitä tämä vaatii esimiehiltä, mitä yksilöiltä? Se vaatii samaa ihan kaikilta: tietoista halua ottaa vastuu toisen yksilön arvostamisesta ja vahvistaa luottamusta henkilökohtaisen vastuunoton kautta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tässä on muutama haaste: jonkun pitää kyetä aloittamaan tämä kierre, tämän pitää tapahtua tietoisesti – ja tämä on todellakin vaikeaa. Vaikeus johtuu siitä, että aivomme pyrkivät toimimaan energiaminimillä.

Aivot toimivat energiaminimillään silloin, kun ne saavat käyttää automatiikkaansa. Autopilotilla toimiessamme emme suuresti eroa liskoista, kaneista tai apinoista. Ihmisyyden suurin etu onkin ohut ja evoluution näkökulmasta hyvin nuori ajattelun kuorikerros aivoissamme, yhdistettynä kykyymme ilmaista vaikeitakin käsitteitä kielen avulla. Kieli ja ajattelulla ohjaaminen ovat siis avaimia itsensä johtamiseen. Yksinkertaista – mutta oikeasti vaikeaa ja vaivannäköä vaativaa, koska aivosi pistävät vastaan pyrkiessään energiaminimiinsä, automaattiohjaukseen. Aivojesi osuus painostasi on vain noin 2%, silti ne vievät keskimäärin 20% energiankulutuksestasi. Rasittava aivotyö voi tutkimusten mukaan jopa kaksinkertaistaa aivojesi energiankulutuksen. Huono uutinen on, että ohjaat ajattelulla vain noin 5% toimistasi, jos sitäkään. Hyvä uutinen on, että vaivalloinen ajattelulla ohjaaminen muuttuu uudeksi automatiikaksi aivojesi autopilotille. Alun ponnistukset siis helpottavat ajan myötä ja aivosi pääsevät takaisin energiaminimiinsä, kun vastuunotto on muuttunut uudeksi automatiikaksi.

Haasta aivosi ottamaan vastuuta toisen arvostamisesta

Kokeilepa haastaa aivosi ottamaan vastuuta toisen arvostamisesta riippumatta siitä, millainen hän on, mitä ajattelee ja mitä tekee. TV:n ääressä on helppoa harjoitella, koska toiselta osapuolelta ei tule vastetta. Katso vaikkapa ajankohtaisohjelmaa, jossa poliitikot keskustelevat. Yritä sitten avoimin mielin ymmärtää ja arvostaa ihmistä, jonka ajattelu poikkeaa täysin omastasi. Maailman paras harjoitusalusta löytyy kuitenkin monelta kotoa: oma puoliso tai lapset. Millaiseksi uskot lastesi kasvavan, mitä uskot heidän maailmalle antavan, jos he kotonaan kokevat arvostusta, luottamusta ja halua ottaa vastuuta?

Tällaisen haasteen kera toivotan sinulle hyvää alkanutta vuotta 2018 ja menestyksen kierrettä omassa arvostuksen, luottamuksen ja vastuunoton kolmiossasi!

Heli Engblom
LMI johtajuuskehittäjä

Lisää samasta aiheesta