Unelmoi ja visualisoi – tavoitteesi voivat jopa ylittyä!

Unelmoi ja visualisoi – tavoitteesi voivat jopa ylittyä!

Livepajan teemana meillä on tänään Unelmien työ. Millaista unelmiesi työ olisi? Mikä sinua innostaa? Minkä koet elämässäsi merkitykselliseksi ja mikä tuottaa sinulle työn iloa? Millaisessa työssä voit käyttää vahvuuksiasi?

Visualisoi haaveitasi, unelmiasi ja toiveitasi

”Haluan heti kertoa, että se viime kerralla unelmoimani on jo melkein toteutunut!” Osallistuja levittää kätensä sivuilleen ylileveälle ja kertoo unelmoineensa ”näin leveästä ja avarasta vesinäköalasta sekä talosta rannalla”. ”Nyt on jo se ranta, mökki vielä odottaa tuloaan.”

Kaikki kokoavat kollaasiaan innolla. Joku leikkaa ja liimaa, toinen värittää ja piirtää. Sitten koittaa se hetki, kun jokainen saa kertoa muille mitä on kuvittanut, visualisoinut. ”Kuvasin tätä työn ja muun elämän tasapainoa” kertoo yksi. Toinen jatkaa ”tähän tuli tällainen, mitä en tiennyt haluavanikaan”. Kuvien käyttö ja muu luova toiminta nostaa usein alitajunnastamme näkyviin jotain, mitä emme ole tiedostaneet. Tai jotain, mitä on vaikea pukea sanoiksi.

On sovittu, että jokainen kertoo sen verran kuin itse haluaa ja juuri niitä asioita mitä haluaa jakaa. Aivan jokainen kertoo silmät innosta hehkuen mitä kaikkea on unelmiensa (työ)elämään kuvannut. Odotukset ovat positiivisia, hymy herkässä ja halu toteuttaa unelmia suorastaan loistaa heistä.

Kuvat, maalaukset, piirrokset, sanat, värit ja kollaasit ovat sopivia tapoja visualisoida haaveitaan ja unelmiaan. Jollekin sopiva tapa on kirjoittaa lauseita, toinen kokee mielekkääksi koota niitä taulukkoon, kuvioon tai exceliin. Jokaiselle löytyy oma paras tapansa visualisoida. Visualisointi on nopein ja tehokkain tapa ohjelmoida oma mieli uudestaan.

Toiveista tavoitteiksi, päämääriksi ja suunnitelmiksi

Johtajat kertovat usein valmennuksissa, että heillä on kyllä tavoitteet ja suunnitelmat olemassa. Yleensä ne ovat heillä omassa päässään ja omissa ajatuksissaan. Tavoitteet ja päämäärät tulee työstää suunnitelmiksi. Tarkka suunnitelma on helpompi muokata selkeistä tavoitteista ja päämääristä. Jo suunnitelmien kirjoittaminen saa sinut miettimään asiaa yksityiskohtaisemmin. Suunnitelmasi tarkentuu ja täydentyy.

Sinun kannattaa priorisoida tavoitteesi ja päämääräsi. Saat tavoitteitasi toteutumaan ja saavutat päämääräsi yksi kerrallaan.

Päättäväisyys ja määrätietoisuus ovat tärkeitä päämäärien saavuttamisessa

Kirjoitetut suunnitelmat ja määräajat päämääräsi saavuttamiseksi auttavat sinua menestymään. Selkeät ja yksityiskohtaiset suunnitelmat johtavat selkeisiin tuloksiin. Jo pelkkä päämäärien kirjoittaminen muistiin saa sinut sitoutumaan paremmin. Lähdet jo alitajuisesti toteuttamaan niitä. Kuvittele mielessäsi miltä tilanne näyttää, kun olet saavuttanut päämääräsi? Kirjoitetun suunnitelman avulla voit seurata ja tarkentaa edistymistäsi kohti päämäärääsi. Määräajan lähestymisen tunnistat varmasti saavan aikaan toimintaa.

Päämääriesi on hyvä olla henkilökohtaisia, sisäisiin arvoihisi pohjautuvia. Aseta päämäärät positiivisesti, jolloin ne muodostavat myönteisen mielikuvan, joka vie sinut päämääriäsi kohti. Aseta päämäärät myös realistisesti.

Päämäärien asettaminen on voimakkain itsemotivoinnin lähde. Apunasi voit käyttää erilaisia työkaluja, joita löytyy runsaasti myös LMI-ohjelmista. Päämääriä voit asettaa sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille, konkreettisesti ja abstraktimmin.

Tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus näkyvät tuloksessa

Tavoitteiden asettamisen ja kirjallisten suunnitelmien tekemisen tärkeys selkiytyy entisestään miltei kaikille johtajille valmennusten aikana. Niiden merkitys työssä kirkastuu ja ne otetaan osaksi arkea. Palautteen mukaan monet kokevat tämän olevan merkittävin muutos käytöksessään. Suunnitelmalliset päämäärät saavutetaan yhä useammin.

Ota sinäkin työkalut tehokäyttöön ja totea vaikutus tuloksessa. Tavoitteesi saattavat jopa ylittyä!

Raija Kallioinen
LMI johtajuuskehittäjä

Lisää samasta aiheesta