Yrittäjän vapautta ja kiehtovaa työtä johtajuuden eteen

Pohditko uranvaihdosta? Etsitkö vapautta? Itsenäisyyttä? Merkityksellisyyttä? Työsi vaikuttavuutta? Haluatko kokea äärimmäisen mielenkiintoisia ja vaikuttavia kohtaamisia aivan upeiden, älykkäiden, osaavien, kokeneiden ja kehityshaluisten ihmisten kanssa? Yhteistyön iloa fiksujen ihmisten kanssa? Haluatko tehdä työtä, jossa itse saat oppia, kasvaa ja kehittyä jokaisena päivänä?

Kahdeksan vuotta sitten olin itse ’haku päällä’. Koin vahvaa tarvetta muuttaa urani suuntaa johdettuani lähes 20 vuotta erilaisia organisaatioita kansainvälisessä ICT-bisneksessä. Kaipasin itsenäisyyttä ja merkitystä, etsin yrittäjyyttä. Löysin yrittäjyyteni taustalle ja ytimeen LMI:n, johtajuuskehityksen globaalin uranuurtajan.

Aloitin keskustelut LMI Finlandin maajohtajan kanssa, irtisanoin itseni ja heittäydyin yrittäjyyteen. Ensi vierailuni LMI Finlandin kaksipäiväisessä kouluttautumisseminaarissa ja mittavan johtajakokemuksen omaavien upeiden yrittäjäkollegoiden tapaaminen tekivät selväksi, että olin tullut kotiin.

Päivääkään en ole katunut tätä matkaa – en tiukimpina hetkinä, enkä edes koronapandemian puhjettua. Työ johtajuuskehittäjänä vaatii tekijältään laaja-alaisuutta ja jatkuvaa arkailematonta tarttumista. Helpon rahan perään ei tässäkään kannata kuvitella lähtevänsä. Teemme itse sekä myynti- että valmennustyön, mikä tekee kokonaisuudesta sekä haastavaa että äärimmäisen mielenkiintoista.

LMI:n itsenäinen yrittäjä hyötyy sekä paikallisesta että globaalista yrittäjäverkostostaan, kunhan itse myös hyödyntää niitä maksimaalisesti. Yrittäjän oma aktiivisuus ja aktiviteetin taso kaikessa tekemisessä ratkaisevat menestyksen tason.

Miksi LMI?

LMI:n 60 vuoden aikana kumuloitunut osaaminen on luonut kokonaisvaltaisen johtajuuden kehittämisen ohjelmat ja menetelmät, joiden toimivuus on todennettu miljoonien valmennettujen avainhenkilöiden elämässä käytännön tasolla. LMI pystyy valmennusohjelmiensa ja kokeneiden yrittäjiensä kautta tarjoamaan asiakkailleen kokonaisuuden, josta jokainen löytää toimivan tavan kehittyä merkitykselliseen suuntaan johtajuudessaan, tuottavuudessaan ja arjen saavutuksissaan – olipa kyse sitten yksilö-, tiimi- tai ryhmävalmennuksesta.

Silloin tällöin prospekti riemastuttaa sovittamalla johtajuuskehittäjää naiivinkin idealismin sävyttämään ”kukkahattutätiajatteluun”. Valmentajuuteemme kuuluu toki ihmisyys ”isolla iillä”, syvä inhimillisyyden ymmärrys, laaja elämänkokemus ja kyky liikkua kaikessa siinä, mitä ihmisyys voi eteen tuoda (ja kyllä vain koko elämän kirjon tuokin), mutta silloinkin ammattimaisuus on avainsana.

LMI Finland edellyttää lisenssioikeuksin toimivilta yrittäjiltään mittavaa johtamis- ja liike-elämäkokemusta. Siten kykenemme tilanteen mukaan käyttämään rinnakkain LMI:n strukturoitua valmennusta, vapaata coachingia, konsultointia ja mentorointia. Ammatticoachina (itselläni on mm. globaalisti tunnustettu Professional Cerified Coach -akkreditointi) joudun toteamaan, että esimerkiksi puhdas coaching ei kaikille toimi, vaikka erinomainen väline onkin.

LMI:n erityinen vahvuus on, että välineillämme ja osaamisellamme tuomme asiakkaamme johtajuuden kehitysprosessiin joustavasti sekä struktuurin että luovuuden.

Miksi haluan kehittää johtajuutta?

Johtajuuden monimuotoisuuden parissa työskentely on paitsi haastavaa myös äärimmäisen kiehtovaa. Itse haluan kehittää johtajuutta, koska uskon, että:

  1. Selviytymisen ja menestymisen erottaa toisistaan johtajuuden taso.
  2. Johtamiskäyttäytyminen korreloi suoraan tuloksen kanssa.

Johtajuudelle on yllättävän vaikeaa edes antaa täsmällistä määritelmää. Puhumme usein leadershipistä, johtajuudesta, johtamiskäyttäytymisestä tai ihmisten johtamisesta. Johtajuus on monitahoinen ja tilanteen mukaan yksilöllisesti muotoutuva kokonaisuus. Onkin oikeastaan hämmästyttävää, kuinka LMI on onnistunut luomaan niin kattavasti oivalluttavan ja käytännönläheisen kokonaisuuden johtajuuden kehittämiseen.

Johtajuuden konkretia perustuu yksinkertaisimmillaan nykytilan ja toive-/tavoitetilan tunnistamiseen, niiden välisen eron ymmärtämiseen ja umpeen kuromiseen. Johtajuuden anatomia taas on itsetuntemusta, tervettä itsetuntoa ja minäpystyvyyttä – ja kykyä vahvistaa niitä muissa ihmisissä. Johtajuuden luonne puolestaan on aitoutta, rehellisyyttä, vastuunottoa, merkityksellisyyden löytämistä, suunnitelmallisuutta, päättäväisyyttä, palavaa halua saavuttaa, myönteistä odotusta ja luottamusta onnistumiseen – sekä kykyä vahvistaa niitä niin itsessään kuin muissa ihmisissä. Lopulta johtajuus on vahvistavaa vuorovaikutusta ja synergistä toimeenpanokykyä haluttuun suuntaan ja tavoitetilan saavuttamiseksi.

Johtajuuden kehittyminen ei ole tapahtuma. Johtajuus ei kehity esimerkiksi inspiroivaa puhujaa kuunnellen (vaikka se virkistävää onkin). Johtajuuden kehittyminen on henkilökohtainen ja tietoinen matka, oivaltaen ja tehden oppimista. Se voi tapahtua missä tahansa tilanteessa, mutta se ei tapahdu hetkessä. Parhaimmillaan matka on koko elämän mittainen.

Monitahoisuutensa vuoksi johtajuuden kehittäminen onkin aina yksilöllistä ja asiakkaan tarpeeseen ajan kanssa rakentuvaa täsmätyötä. Sen LMI osaa.

Omasta roolistani käsin voin aidosti ja syvällä rintaäänellä sanoa, että antoisampaa, kiehtovampaa ja mielenkiintoisempaa työtä saa todellakin etsiä.

Heli Engblom
LMI johtajuuskehittäjä

Lisätietoa kirjoittajasta: Heli Engblom

Lisää samasta aiheesta