Aikaa elämän tärkeimmille asioille

Aika on arvokkain pääomamme. Miten käytät aikaasi, määrittelee oman hyvinvointisi tason ja sen mitä saat arjessasi aikaan. Jos vastuullasi on muita ihmisiä töissä ja/tai yksityiselämässäsi, ajankäyttösi korreloi suoraan heidän hyvinvointiinsa ja aikaansaamiseensa.

Pohdi hetken:

Mitä tekisit jos saisit jokaiseen päivään tunnin tai viikkoon päivän lisää?

Käyttäisitkö ajan lepoon, perheelle, harrastuksiin, mielekkäämpiin työtehtäviin vai johonkin muuhun?

Miltä ajatus lisäajasta tuntuu? Minkä arvoista lisäaika sinulle on? Mitä muuta lisääntynyt aika elämääsi toisi? Osaisitko johtaa lisääntynyttä aikaasi vai menisikö se ”hukkaan”? Jos paremmalla ajankäytöllä voisit käyttää työssäsi enemmän aikaa tärkeimpiin tehtäviisi, miten se näkyisi työssäsi, hyvinvoinnissasi ja työsi tuloksessa?

Elämme mielenkiintoista ja hämmentävää aikaa. Meillä on yhä enemmän ja parempia uuden teknologian tuottamia työkaluja käytettävissämme, tiedonvälitys on salamannopeaa ja tietoa on saatavissa enemmän kuin koskaan. Työ joustaa tarpeittemme mukaan ja yhä useammassa tehtävässä voi tehdä myös etätöitä. Olemme kuitenkin yhä kiireisempiä, stressaantuneempia ja riittämättömyyden tunne hallitsee arkeamme – uupuminen ja burn out vievät voimiamme ja tehokkuuttamme – mistä tämä oikein johtuu?

Ihmisyyden- ja luonnonlait ovat ikuisia

Kaikki johtuu ihmisyyden lainalaisuuksista: Hitaasti kehittyvinä ja muuttuvina ihmisinä emme yksin pysty mukautumaan nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön niin nopeasti kuin pitäisi vaikka olisimme kuinka fiksuja tahansa. Tarvitaan pysähtymistä ja valmennusta. Muutostilanteissa suunnitelmallisuus, organisointi- ja priorisointikyky ja hyvätkin itsensä johtamisen taidot hukkuvat helposti sähläämiseen ja tulipalojen sammuttamiseen.

Oravanpyörä kiihtyy salakavalasti ja huomaamme monesti liian suuren vauhdin ja tehottomuuden vasta, kun emme enää jaksakaan roikkua mukana. Saamme kyllä keholtamme herätteitä pysähtymiseen mutta harvoin maltamme tai edes osaamme niitä kuunnella.

Juuri silloin kun tuntuu, että aika ei riitä ja pitäisi juosta kovemmin, on pysähtymisen paikka!

Aikaa on…

Todellisuudessa aikaa on aina, kunhan vain maltamme säännöllisin väliajoin pysähtyä ja tarkistaa, missä nyt mennään ja tarvittaessa tehdä korjausliikkeitä ennen kuin on liian myöhäistä. Fyysisen terveyden vuosittaistarkastukset ovat jo työterveyden arkipäivää ja esimiesten vastuulla on pysäyttää alaisensa sopivin väliajoin miettimään työtehtäviensä tilaa ja sparrata oikeaan suuntaan. Mutta miten esimiehet ja johtajat sitten saavat itselleen osaamista ja työkaluja käyttää aikaansa oikein ja vielä ohjata muitakin tässä? LMI-valmennukset on kehitetty juuri tähän tarpeeseen ja jalostettu optimaalisiksi vuosikymmenien kokemuksella.

…jos vain uskallat haluta

Jos tiedämme vaativan leikkauksen tuovan lisää vuosia elämäämme, olemme valmiita maksamaan siitä tarvittaessa suuriakin summia. Entä jos saisit ihan jokaiseen päivään lisää rentoutta, aikaansaamista ja mahdollisuuden elää laadukkaammin juuri itsesi näköistä, merkityksellistä elämää – minkä arvoista tämä sinulle olisi? Me LMI-valmentajat saamme nähdä asiakkaittemme puhkeavan kukoistukseensa ja löytävän  tavan voida paremmin ja saada enemmän aikaan sekä samalla jatkuvasti kasvaa ihmisinä kohti parasta mahdollista itseään. Keinoja löytyy, mutta muutos vaatii aikaa, hieman vaivaa ja uskoa siihen, että itse voimme asiaan vaikuttaa. Itsensä johtaja ei koskaan syytä muita elämänsä kurjuudesta, vaan korjaa tarvittavat asiat elämässään. Kurjuuden valittaminen on helppoa, vaatii rohkeutta haluta muuttua ja muuttaa sitä mikä ei enää toimi.

Pysähdy oleellisen äärelle

Itsensä johtaminen ja viisas ajankäyttö on vaikeaa. Vanhoista tavoista luopuminen ja uusien, parempien kehittyminen vie aikaa eikä kehittymisen aloittaminenkaan ole helppoa. Jos yritämme yksin, palaamme helposti tekemään kuten aina ennenkin, valmentaja varmistaa muutoksen pysyvyyden. Kun löydämme keinot jatkuvasti kehittyä yhä paremmaksi itseksemme, niin loppuelämämme on innostavaa ja palkitsevaa.

LMI-valmentajat pysäyttävät sinut säännöllisesti pohtimaan omaa työtäsi ja elämäsi tärkeimpiä asioita. Valmennusohjelmat tukevat kehittymistäsi ja antavat työkaluja juuri niihin muutoksiin, jotka johtavat toivomiisi päämääriin. Näillä välineillä et voi epäonnistua ja tulet kiittämään itseäsi päätöksestäsi lähteä kohti parempaa arkea.

Tervetuloa kehittymään ja kukoistamaan – etsi oma valmentajasi: www.lmi.fi/tiimi/

Kaija Heittola
LMI johtajuuskehittäjä

Nyt on juuri oikea aika. Lue LMI:n Oman minän johtaminen® -ohjelmasta »

Lisää samasta aiheesta