”Olimme kasvaneet ilman isompaa suunnittelua. Oli aika pysähtyä ja oikeasti miettiä, missä haluamme olla muutaman vuoden päästä.”

Vaasalainen Herea Oy on markkinoinnin ja viestinnän suunnittelu- ja sisällöntuotantoyritys. Herean strategia, joka tehtiin viisi vuotta sitten, kaipasi päivitystä ja täydennystä kun kuvioon astui uusi osakas. Oli aika istua alas ja miettiä mihin suuntaan kasvua lähdetään viemään ja millä teholla. Ulkopuolisen valmentajan näkemys ja sparraus koettiin varsin tärkeänä ja lähdettiin kahden johtohenkilön voimin yhteistyöhön LMI:n johtajuusvalmentaja Marica Lassuksen kanssa. Lopputulos on konkreettinen strategia, jossa on selvät painopistealueet ja numerotavoitteet.

Herean perustajan ja toimitusjohtajan Eliina Puijolan mukaan strategiaprosessi oli tärkeä tekijä uuden osakkaan sitouttamisessa.

‒ Pystyimme keskustelemaan asiat läpi yhdessä ja löytämään yhteisen ajatuksen siihen, mihin keskitytään jatkossa ja miksi. Saimme kiteytettyä monia asioita numerotavoitteiksi, jolla voidaan seurata strategian toteutumista.

‒ Valmennuksen aikana löytyi uusia näkökulmia yrityksen menestykseen liittyen. Itselleni selkeni miten oma osaamiseni ja tekemiseni vaikuttaa yrityksen strategian toteutumiseen sekä sen merkitys ja arvo yritykselle, kertoo Herean toinen osakas Maija Anttila.

Strategiatyö on jatkuva prosessi

Strategiatyö on jatkuva prosessi ja strategiaa on arvioitava jatkuvasti uudelleen. Kuinka kattava strategia tehdään, riippuu yrityksen ja toimintaympäristön luonteesta. Ulkopuolisen henkilön sparrauksesta on paljonkin apua, kun on valmis ottamaan vastaan uusia näkökulmia ja miettimään asioita monelta kantilta, mutta oma tahtotila ja työpanos ratkaisee minkälaisen lopputuloksen saa.

‒ Tässä pitää tehdä työtä itse, miettiä ja kirjoittaa. Marica on erittäin hyvä keskustelija, joka antaa asiakkaan miettiä ääneen, mutta osaa myös ohjata asiakasta eteenpäin. Hänellä oli myös meille sopiva konkreettinen tapa käsitellä asioita ja alan pitkän työkokemuksen ansiosta hänellä oli lisäksi kyky arvioida palvelutuotteitamme ja toimintaamme, Eliina sanoo.

Strateginen ajattelu on tärkeää nopeasti muuttuvassa maailmassa, vaikka yrityksen strategiaa on mahdotonta lukita pitkäksi ajaksi eteenpäin. Se on kompassi, joka näyttää suunnan ja auttaa sekä johtoa että henkilöstöä tekemään oikeita päätöksiä ja asioita arjessa.

‒ Meille oli paljon hyötyä siitä, että pystyimme käsittelemään prosessin aikana myös esille tulleita johtamiseen liittyviä asioita. On suorastaan huojentavaa päästä pallottelemaan asiaa ulkopuolisen kanssa, tähän on äärimmäisen harvoin mahdollisuus, kun on yksin johtajana, Eliina kiteyttää.

Nykytilan kartoittamisessa yleensä paljastuu myös asioita, joita ei kannata enää jatkaa, jolloin jää enemmän aikaa lisäarvoa tuottavalle toiminnalle. Koko strategiaprosessiin tulee varata tarpeeksi aikaa, jotta saa työn tehtyä kunnolla, mutta napakasti.

‒ Voin suositella tätä ohjelmaa pk-yrityksille, joissa paahdetaan vauhdilla eteenpäin ja joissa ideoita riittää, mutta aikaa kaikkeen toteuttamiseen ei tunnu löytyvän, Maija toteaa.

 

Lue lisää LMI:n strategiaohjelmasta »
Lue lisää aiheesta Marican blogikirjoituksesta;  Strategiataulun maalaaminen: ”Mistä tulemme? Keitä olemme? Mihin menemme?” 

Lue Herean oma artikkeli: Visio vahvistui: Herea on teollisuusyritysten näkyväksi tekijä

Lue miltä näyttää vuosi valmennuksen jälkeen: Tulos triplaantui ja palvelutarjonta vetää